Anvelope, anvelope vara, anvelope iarna, anvelope all season, cauciucuri, cauciucuri vara, cauciucuri iarna, cauciucuri all season, service anvelope, vulcanizare, Timisoara. INFORMATII UTILE

RECOMANDARI PRIVIND SIGURANTA

- pe o axa trebuie utilizate doua anvelope cu profil identic al benzii de rulare.
- cand se inlocuiesc doua anvelope se recomanda montarea unor anvelopele noi sau cele mai bune pe axa din spate.
- cand se monteaza anvelopele de iarna se recomanda sa se echipeze autoturismul cu patru anvelope de iarna.
- nu folositi anvelopa la o presiune necorespunzatoare sau la o viteza mai mare decat cea prevazuta de indicii anvelopelor respective.
- presiunea anvelopei, inclusiv a rotii de rezerva trebuie verificata lunar si la rece. Prin anvelopa rece se intelege o anvelopa care nu a rulat cel putin 2 ore sau a rulat cu o viteza mai mica pe o distanta de 2-3 km
- verificati periodic gradul de uzura al anvelopei, orice deteriorare vizibila (taieturi adanci ,rupturi) trebuie sa faca obiectul unei inspectii la un specialist, acesta va stabili daca anvelopa mai poate fi reparata sau trebuie retrasa din circulatie.
- rularea la o presiune insuficienta produce indoirea excesiva a carcasei anvelopei ,ducand la supraincalzirea si degradarea acesteia.
- o presiune insuficienta pe axa din spate va cauza supravirarea autoturismului.
- rularea cu presiune insuficienta in anvelope duce la cresterea considerabila a consumului de carburant .
- rularea cu o presiune mai mare decat cea prevazuta de producator duce la un discomfort in timpul condusului si deteriorarea pieselor care intra in componenta sistemului de rulare si suspensie.
- se recomanda verificarea presiunii inaintea fiecarui drum lung fara a uita de roata de rezerva. Tocmai din aceste considerente, marii producatori de autoturisme au montat in ultimii ani pe masini sisteme de monitorizare la bord a presiunii din roti, aceasta se face cu valve cu transmitator de presiune.
Anvelopa reprezinta singurul punct de contact intre autoturism si carosabil, tocmai din acest motiv trebuie sa aveti grija de calitatea si performantele anvelopelor dvs.
Montarea/demontarea, verificarea presiunii si echilibrarea trebuie sa se efectueze cu dispozitive corespunzatoare si de personal calificat pentru siguranta dvs si a celorlalti pasageri din masina. Daca vreti sa circulati in conditii de siguranta si comfort nu puteti circula cu anvelope uzate. Presiunile recomandate de fiacre producator ce autovehicol se afla amplasate pe interiorul clapetei de carburant sau pe stalpul din stanga, la sofer.
Locurile de pe autovehicol unde sunt indicate presiunile de umflare


Capacul de la busonul de alimentare

Stalpul din stanga de la sofer


Consultati un specialist in urmatoarele cazuri:
-pierdere a presiunii.
-uzuri anormale sau neregulate.
-vibratii, zgomot sau tragere intr-o parte a masinii.
-semne de uzura.
Se recomanda schimbarea rotilor de pe axa fata pe axa spate la fiecare 10.000 - 15.000 km functie de utilizarea vehicolului, acest lucru prelungeste durata de viata a anvelopei ce echipeaza autovehicolul.

Factorii care contribuie la pierderea aderentei pe carosabil umed, fenomen cunoscut sub numele de ACVAPLANARE sunt:
-viteza autovehiculului: pe masura ce creste, scade aderenta autovehiculului.
-adancimea apei: cu cat apa este mai adanca, cu atat se pierde mai repede aderenta.
-gradul de uzura al anvelopei: cu cat anvelopa este mai uzata cu atat creste riscul acvaplanarii.
Conducerea cu o viteza prea mare in conditii de zapada sau gheata chiar si cu anvelope de iarna nu asigura o stabilitate si un spatiu de franare ca in cazul unui carosbil uscat.

REPARATIILE ANVELOPELOR

Nu se recomanda reparatia cu tip snur deoarece acesta se realizeaza din exterior fara demontarea anvelopei de pe roata, deci fara o examinare prealabila obligatorie a acesteia.
Spray-ul de umflare trebuie utilizat ca o modalitate temporara de depanare care permite conducatorului deplasrea la un specialist in anvelope.
Socurile violente cu bordurile, gropile si alte tipuri de obstacole pot cauza deteriorari interne ale anvelopelor care nu pot fi vizibile imediat. In acest caz este bine sa apelati la un specialist pentru a inspecta atat interiorul cat si exteriorul rotii.
Anvelopei pe timpul rularii, in contact cu obiecte ascutite (cuie,suruburi) i se poate deteriora centura de otel care in prezenta umiditatii se oxideaza iar dupa un timp va slabi legatura cu amestecul de cauciuc, fapt ce va va duce in final la desprinderea benzii de rulare. In acest caz este bine ca anvelopa sa fie vazuta de un expert care va spune daca se poate repara sau trebuie inlocuita.

ADANCIMEA PROFILULUI BENZII DE RULARE

Este foarte importanta inlocuirea anvelopelor cand acestea s-au uzat pana la indicatorul de uzura.

MONTAREA SI STRANGEREA ROTILOR

Suruburile sau piulitele de fixare a rotilor pe autovehicul trebuie facuta cu o cheie dinamometrica respectand momentele de strangere recomandate de constructorul vehiculului Se recomanda inlocuirea valvei odata cu inlocuirea anvelopei .

ECHILIBRAREA ROTILOR

Rotile trebuie echilibrate pe masura ce anvelopele se uzeaza. Echilibrarea este necesara pentru a compensa distribuirea neuniforma a greutatii sau diferentele de greutate ale materialului anvelopei.
In timpul deplasarii, dezechilibrul se face simtit prin aparitia unor vibratii anormale ale rotilor care se resimte in volan. De obicei, acest regim vibratoriu al rotii neechilibrate apare intr-un anumit intreval de viteza si dispare apoi cand se ruleaza cu viteze mai mari sau mai mici. Astfel de dezechilibrari pot conduce in timp la deteriorarea bratelor de suspensie, a casetei de directie si a amortizoarelor. In unele cazuri este posibil ca vibratiile sa fie cauzate de deformatiile a unea sau mai multor anvelope ,prin urmare echilibrarea s-ar dovedi ineficienta. Echilibrarea este absolut esentiala pentru toate rotile autovehiculului pentru confortul la rulare si pentru mentinerea performantei anvelopelor . Rotile echilibrate corect creeaza un confort pe timpul conduceri autovehiculului si realizeaza un contact mai bun cu carosabilul -echilibrarea determina masa rotilor sa fie uniform repartizata ,impiedicand deteriorarea altor subansamble ceea ce inseamna costuri de intretinere suplimentare
Rotile trebuie sa fie echilibrate la fiecare 15.000km parcursi si dupa fiecare reparatie la anvelopa deoarece, prin uzura si reparatie, se modifica distribuirea greutatii anvelopei pe janta.

VERIFICAREA PRESIUNII DIN PNEURI

Verificarea presiunii aerului din anvelopa se face numai cand aceasta este rece. Verificarea se face o data pe luna si in cadrul operatiunilor de intretinere. Suplimentar trebuie controlata presiunea de umflare inainte de efectuarea unui parcurs pe autostrada, deoarece in acest caz creste foarte mult temperatura anvelopelor.

INLOCUIREA ANVELOPELOR

De regula, pneurile sunt inlocuite atunci cand durata lor de viata a ajuns la sfarsit. Exista, totusi, o multime de factori care pot afecta aceasta, inclusiv depozitarea, temperatura, suprafetele pe care sunt rulate, modalitatea agresiva de rulare a celui aflat la volan, pene de cauciuc etc.
Recomandarea obisnuita de inlocuire a pneurilor este atunci cand conducatorul auto nu le mai considera sigure. Puteti vedea cand sunt uzate potrivit legii, folosind indicatorul de uzura a benzii de rulare. Un set reprezentativ de pneuri in conditii normale de rulare va dura aproximativ 30.000-65.000 km.